Argentinie 2

                                             ¡¡¡¡¡¡¡¡FELICE PASCUAS!!!!!

 

Of te wel, Vrolijk Pasen!!!!!!!

Hola chicos,

Ons weekje school zit er al weer op! Omdat het Pasen is hebben we vandaag, goede vrijdag, geen les, dus zijn we alweer vertrokken uit Mendoza richting het noorden. We willen naar San Agustin de Valle Fertil, maar konden in Mendoza alleen maar kaartjes kopen naar San Juan, 2 uurtjes naar het noorden en vanuit hier moesten we dan weer kaartjes kopen naar San Agustin. Helaas hebben we net de bus gemist en moeten we nu tot 19.15 wachten op de volgende..........maar dat geeft ons weer even genoeg tijd om iedereen weer even uitgebreid te mailen, dus komt wel goed uit eigenlijk!!

Zondag zijn we bij ons gastgezin ingetrokken en werden we meteen uitgenodigd voor een lunch in het super chique Hyatt Hotel. Dit als afscheid voor het engelse stel dat voor ons een weekje bij Malena (onze gastmoeder) had gelogeerd. Samen met Malena en Jerry, een Australier die voor zijn werk regelmatig in Mendoza moet zijn en dan altijd bij Malena logeert, en het engelse stel hebben we de hele middag op het terras van het Hyatt gezeten. Argentijnse biertjes gedronken en heerlijke empanadas, halvemaanvormig bladerdeeg gevuld met vlees of mais, en sandwiches gegeten, een goeie binnenkomer dus!!!!

Maandag begon onze cursus, we waren met 6, een Canadees stel, een Israelische wiskunde lerares en een Engelse. S´ochtends van 8.30 tot 10.30 les van Ana, zij moest ons de grammatica leren, werkwoorden vervoegen en het alfabet leren, we voelden ons weer net kleuters!!! Maar het was zeker nodig om helemaal bij de basis te beginnen want we wisten echt nix en gelukkig de rest ook niet!

Daarna hadden we les van Gabriela, van 11.00 tot 13.00, zij was meer van de gezelligheid, btje culturele dingen en dingen zoals de weg vragen, een gesprekje beginnen en gewoon proberen een btje te kletsen in t Spaans. In de middagen hadden we dan een activiteit waarbij we meteen ons Spaans konden uitproberen. Maandag hadden we een bijeenkomst met Argentijnse studenten zodat wij een btje ons spaans konden oefenen en zij hun engels, maar je kan je wel voorsellen dat na 4 uur spaanse les er nog niet echt veel uit kwam, dus het was meer zij in het spaans, want het verstaan en begrijpen ging eigenlijk al wel redelijk, en wij in het engels. Achteraf gezien voor ons niet echt nuttig dus en ook nog eens erg vermoeiend!!!! We waren om 16.00 echt gesloopt!!!!!

Onze gastmoeder was echt een lieverd!!! Ze sprak gelukkig ook redelijk engels,wat eigenlijk niet mag van de school, dus hadden we in ieder geval wat te kletsen tijdens het eten! Het avondeten is hier pas rond 21.30 en aangezien Malena vaak 100 dingen tegelijk aant doen was, gebeurde het ook wel dat we pas rond 22.00 of nog later aan tafel gingen. Op zich niet erg, Jerry at ook vaak mee en hij was wel van lekker een fles wijn opentrekken en gezellig kletsen, maar we moesten s´ochtends weer wel om 7.00 op. Dus woensdag had ik het ook wel even gehad.

Dinsdagmiddag hadden we als activiteit een wijntoer. We zijn langs 2 bodega´s gegaan , wijngaarden, en hebben daar een rondleiding gekregen door het bedrijf en lekker wat wijntjes mogen proeven. Je kon kiezen uit een engelse gids of een spaanse, en waarschijnlijk was het de bedoeling dat we met de spaanse mee zouden gaan, maar wij hebben heel verstandig toch maar voor de engelse gekozen anders hadden we er echt niets van meegekregen. De eerste bodega was een redelijk grote, alles ging machinaal en erg professioneel. De tweede was een kleinere, waar alles bijna met de hand ging, zij produceerde ook maar 80000 flessen per jaar, dit was erg weinig in vergelijking met de eerste! Helaas waren we best moe door de korte nachtjes en vermoeid doordat onze hersenen al 2 dagen op volle toeren draaiden, dus we hebben er niet heel erg veel van opgestoken, maar het was wel gezellig en goede Malbec gedronken!!!

Woensdag hadden we een barbecue na de lessen en daarna hadden we een middagje vrij, ik ben ook meteen mijn bedje ingegaan, wat gelukkig hier heel normaal is aangezien het siesta tijd was. Wat wat minder normaal was is dat ik tot 20.00 heb geslapen en toen nog moe was!!! Ik moet er wel even bij zeggen dat ik ook niet helemaal lekker was, anders klinkt het helemaal zo erg! Maar ik heb het diner maar een keertje overgeslagen en heb gewoon doorgeslapen tot de volgende ochtend! Gelukkig was ik toen weer helemaal fit en Jur had zich wel vermaakt met Malena en haar zoon Diego, die in een soort van rock band zit, dus genoeg om over te praten! Donderdag dus de laatste les gehad en ik moet zeggen dat we er toch best wel wat van geleerd hebben. We begrijpen nu al een hoop en onze woordenschat is ook veel groter geworden. De belangrijkste werkwoorden kennen we nu, ik moet, ik wil (heel belangrijk!!), ik heb en ik ga, en het vervoegen lukt ook al aardig. We zullen ons in ieder geval wel beter kunnen redden nu en de uitspraak zal vast nog wel stukken beter worden in de komende tijd als we het echt moeten gaan gebruiken!!! Zeker een goed plan geweest om deze cursus te doen!!!!

Van Malena hebben we ook een hoop geleerd. Ze heeft ons best wat verteld over hoe het er hier in Argentinie de laatste jaren allemaal aan toe is gegaan. Er zijn nog niet eens zolang geleden met het militaire bewind onder leiding van Videla een heleboel mensen vermoord en verdwenen omdat ze andere ideeen hadden of zich te veel uitten tegen de staat. Ook is er financieel een hoop mis gegaan. De peso is op een gegeven moment gelijk gesteld aan de dollar, dus 1 peso is 1 dollar, maar de dollar was natuurlijk veel sterker en de peso kon dit niet bijhouden waardoor de hele economie rond 1999 in elkaar gestort is. Doordat de peso niet meer dezelfde waarde had zijn heel veel mensen een hoop geld kwijtgeraakt, of in ieder geval ze hadden nog wel even veel geld, maar het was nog maar 1/3 waard van wat het eerst was. Nu is er veel armoede overal en mensen durven hun geld niet meer in de bank te laten staan dus geven ze alles uit. Qua uiterlijk zien ze er dus rijk uit, mooie huizen, mooie kleren, mooie spullen, auto´s maar eigenlijk hebben ze dus niets. Het land heeft mega grote schulden en het zal nog lang duren voordat de economie weer een btje opkomt. Het is moeilijk voor te stellen dat Argentinie ooit een van de rijkste landen ter wereld was als je ziet hoe het er nu aan toegaat met veel zwervers, voornamelijk kinderen, hoge criminaliteit, gelukkig hebben wij daar nog niets van gemerkt, en veel slechte arme buurten. We hoorden zelfs dat meer dan 50 procent van Argentinie nu in echte armoede leeft,............en dan zitten wij hier, even op reis voor een jaar...............dat zet je dan toch wel even aant denken.

Jullie horen snel weer meer!

Dikke kus.

PS ontzettend fijn dat jullie zoveel berichtjes in het gastenboek achterlaten, is iedere  keer weer leuk om te zien dat jullie allemaal met ons meegenieten! 

Blijf op hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van de belevenissen? Meld je aan voor de mailinglist

Eerdere reisverhalen

Reis blog, ook wel reis webblog genoemd, wordt mogelijk gemaakt door Around the Globe. "Ontmoetingsplek voor en door reizigers". Lees onze Disclaimer