Cambodja 3

Hallo,

De reis van Phnom Penh naar Kampot viel ook weer reuze mee!! We werden alleen wat later dan verwacht opgehaald in het hostel, maar verder was het een prima rit, soms btje bumpy maar daar zijn we nu wel aan gewend!!

Kampot stond in de Lonely Planet beschreven als een mooi koloniaal stadje, lekker rustig aan de rivier, met Bokor Hill Station op de achtergrond. (Berg met verlaten dorp). Nu weten we niet wanneer die LP voor de laatste keer is bijgewerkt, maar er was helaas weinig meer over van het koloniale dorp behalve veel puin en vervallen huizen.

Op zich had het ook nog wel wat. Ook al waren de huizen erg vervallen, je kon wel zien dat ze ooit koloniaal waren geweest, leuke balkonnetjes overal, mooie trappetjes enzo. Een paar jaar geleden zou dit inderdaad een erg mooi stadje geweest kunnen zijn.

Nu was het vooral erg stil en verlaten. Toen we aankwamen hebben we maar meteen ons tripje geregeld om naar Bokor Hill Station te gaan. Dit is een berg en daar bovenop ligt een verlaten (deze is dan echt verlaten) dorpje. Vroeger stond hier een mooi hotel en casino, een kerk, een bank en wat huisjes, die door de Fransen gebruikt werden toen ze hier nog heersten. In de tijd van de Khmer Rouge is het dorp verlaten en hebben de soldaten er gezeten omdat je vanaf de berg een goed uitzicht had over  een groot  stuk van de kust. Nu is het een soort van spook stadje geworden.

Tripje geregeld en s’middags hebben Marrije en ik nog een btje rondgewandeld, terwijl de mannen een middagdutje hielden om een btje bij te komen van 1 biertje te veel van de vorige avond. We hadden al snel door dat er echt weinig te beleven viel in het dorp, echt alles in vervallen, de huizen, de bruggen en zelfs de oude marktplaats ligt erbij als een vuilnisbelt. Volgende dag hadden we een relax dagje, we konden pas de 21ste naar Vietnam ivm met visum, dus we moesten echt nog 2 dagen zien door te komen in dit gat! Achteraf was het relax dagje helemaal perfect! We hebben een leuk restaurantje uitgekozen en daar hebben we ons voor de hele middag en avond genesteld! Heerlijke pizza’s gegeten en Ronald en Marrije hebben ons ingewijd in de wereld van het Klaverjassen, daar red je het wel een paar uurtjes mee!!!!

Volgende dag s’ochtends opgehaald door een truck met open achterbak waar we met 11 mensen in moesten gaan zitten! Hun eigen auto met bankjes in de achterbak was kapot dus helaas moesten wij het vandaag met deze doen. Er lagen wel kussentjes op de grond maar met 7 mensen achterin zo’n bak over een hele, hele, hele slechte weg zou vast geen pretje worden dachten wij en dat klopte!!! De weg was echt verschrikkelijk, eigenlijk was er gewoon helemaal geen weg meer. Zand met stenen en gaten erin en dan op je billen op je hele dunne kussentje, dat was geen pretje!! Ronald zat het eerste stuk voor in de auto dus gelukkig konden we dat af en toe nog eens afwisselen dan zat je echt een stuk beter, maar helaas hebben we de blauwe billen niet kunnen vermijden. Na een uurtje kwamen we aan bij het Black Palace, gebouwd voor de koning vroeger, met een erg mooi uizicht over de kust van Cambodja. Daarna gingen we een half uurtje door de “jungle” wandelen, dit stelde niet zoveel voor, maar we waren allang blij dat we even niet in de auto hoefden te zitten!!

Na de jungle weer een stuk met de auto over de hobbelende weg tot aan Bokor Hill Sattion, het dorp bovenop de berg. Hier kregen we lunch  en hebben we ondanks de pijnlijke billen en de onwijs harde wind die er stond, dus ook nog eens btje koud, toch de oude kerk en het hotel eens goed bekeken. Door de wind en bepaalde planten zijn sommige kanten van de gebouwen helemaal oranje gekleurd, wat het echt een heel mooi gezicht geeft. Van de kerk was echt alleen de buitenkant nog over, vanbinnen was het alleen maar troep en de muren waren helemaal beklad met teksten en namen enzo. De gids nodigde ons ook uit om op de muur te schrijven, ja zo komen de muren wel vol! Het hotel was nog mooier. Echt een mega groot gebouw met heel veel trapjes, kamers, balkonnetjes en mooie uitzichten. Echt spookachtig was het nu niet, maar als je daar s’avonds rond zou lopen met de wind die overal langskomt en langs schuurt zou het best nog wel eens een btje eng kunnen zijn.

Hierna moesten we weer terug de auto in, gelukkig hadden Marrije en ik deze keer een stoel voorin en zijn we nog langs een tempel gegaan en daarna weer terug die verschrikkelijke weg weer naar beneden.

Daar zouden we op een bootje stappen om over de rivier met zonsondergang terug te gaan naar Kampot. Maar het was laagwater dus we moesten eerst een stuk door de zee, we zouden vanuit de zee de rivier opgaan, heen om bij het bootje te komen. De grond was vieze modder, donker water en we hoorden dat er overal krabbetjes in de modder verstopt zaten, na wat Oehs, Aahs en Gatverdammes kwamen we dan toch bij het bootje aan.

Dit was nog wel een leuk stukje, vissers die aan het werk waren, bootjes die de zee opgingen om te gaan vissen, kleine dorpjes aan de oevers, zonsondergang erbij, helemaal goed!

Al bij al toch nog een leuk dagje gehad, maar als we van tevoren hadden geweten dat de weg zo erg was hadden we het niet gedaan denk ik.

Volgende dag taxi geregeld, want het was de 12ste dus we mochten Vietnam in!!!! Met veel spierpijn van de vorige dag met taxi naar de grens gegaan. Dit ging allemaal erg soepel, stempeltje Cambodja uit, stempeltje Vietnam in en daar stonden we dan in de middle of nowhere!

Blijf op hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van de belevenissen? Meld je aan voor de mailinglist

Eerdere reisverhalen

Reis blog, ook wel reis webblog genoemd, wordt mogelijk gemaakt door Around the Globe. "Ontmoetingsplek voor en door reizigers". Lees onze Disclaimer