Indonesie 10

Vanuit Gili Trawangan zijn we met een klein bootje, stuk bus en de ferry weer terug gegaan naar Bali, Ubud. Dit is een erg artistiek plaatsje, vol met galeries, schilders, beeldhouwers en heel veel verkopers!!

We werden door ons taxi mannetje bij een erg leuk hostel afgezet, Ubud Terrace, redelijk groot gebeuren, met allemaal aparte kamertjes met balkonnetjes en een zwembad!!! Erg relaxt!! En na wat afdingen omdat we hier toch een week gingen blijven konden we er ook nog een erg leuk prijsje voor krijgen, helemaal goed!!!

We waren van plan om vanuit hier wat uitstapjes te gaan doen om zo toch nog wat te zien van het echt Bali, maar daar is eerlijk gezegd niet zoveel van gekomen. Met zo'n heerlijk zwembad voor je deur in de 34 graden is het toch wel erg verleidelijk om gewoon lekker "thuis" te blijven!

We hoorden onderweg al dat er 28 en 29 november een groot festival zou zijn in heel Bali en voornamelijk in Ubud, Galungan. Op deze dagen wordt gevierd dat het goede het wint van het slechte en er zouden optochten zijn in de straten en ceremonies bij de tempels,dus die dagen wilden we in ieder geval in Ubud blijven om wat dingen te zien.

We zijn daarvoor nog 1 dag gaan wandelen richting Sayan Village, een klein dorpje vlakbij Ubud waar mooie sawa's (rijstvelden) te zien zijn. Het was nog best een heel stuk lopen en die hitte went ook maar niet, dus het zweet staat na 5 minuten wandelen alweer op je rug, maar het was wel erg mooi! Eerst een heel stuk langs winkels en galeries en daarna een heel stuk langs een rivier met daar omheen overal rijstvelden, erg leuk!! Alles bij elkaar toch weer een hele dag op pad geweest dus s' avonds moe op tijd naar bed! Volgende dag gerelaxt en wat rondgelopen en geshopt, in ieder geval dat was de bedoeling, maar we vonden het allemaal een btje tegenvallen dus we hebben niet echt wat gekocht, scheelt weer in het budget, want Ubud is wel een stuk duurder dan de rest van Indonesie qua eten enzo!

Woensdag was de hoofddag van het festival en toen hebben we fietsjes gehuurd om een btje rond te fietsen in en rondom Ubud om zo te zien wat er allemaal ging gebeuren. Achteraf was het allemaal niet zo heel erg bijzonder. Wel was het bij alle tempels erg druk en liep iedereen in hun mooiste kleren rond. Ze brachten offers van manden vol met fruit en ander eten naar de tempels en overal brandde wierook en waren er mensen aan het bidden. Overal was het erg druk op straat en het was wel erg grappig om al die mensen in die kanten blousjes en mooie sarongs op al die brommertjes te zien rondrijden, de man die rijdt, kindje voorop of in het midden en de vrouw zijlings achterop met een enorme mand op schoot met offers, hoe krijgen ze het voor elkaar?!!!

We zijn naar the elephant cave geweest, een grot die rondom versierd was met beeldhouwwerk en die heel erg oud is, 8e eeuw na christus ofzo. Nog een stuk verder zijn we naar Yeh Pulu geweest, een wand van 10 meter lang ongever met ook allemaal afbeeldingen, ook al erg oud. Door een oud vrouwtje werden we gezegend met heilig water, erg leuk!

S'avonds kwamen er nog groepen door de straat met muziek en 2 mensen verkleed als een soort draak, leeuw-achtig iets die dan gingen dansen, leuk om te zien!!

We zijn nog een avond naar een Kecak dans geweest, Balinese dans, dat was wel erg mooi. Een stuk of 60 mannen zitten in een grote cirkel en binnen in de cirkel staan de dansers dan. De mannen zingen, of in ieder geval maken geluidjes en de dansers beelden het verhaal van Ramayana uit. Over een koning van wie zijn vrouw wordt ontvoerd door een slechte koning en die gaan ze dan redden met hulp van Hanoman, koning van de apen, en zijn apen leger. Grappig en mooi!!!

Verder hebben we niet zoveel gedaan eigenlijk. Uitgerust en gerelaxt, lekker gegeten en aan de wijntjes gezeten en lekker geouwehoerd met een stel nederlanders die ook in het hostel zaten. We hebben niet eens een massage gehad, erg toch?! Maar op een of andere manier kwam dat er maar niet van........te druk met bij het zwembad liggen ofzo?!

Wel zijn we de hele week op zoek geweest naar goedkope tickets om naar Jakarta te vliegen. De laatste keer hadden we tickets voor 25 euro per persoon, dus dat moest nu toch ook weer lukken dachten we, niet dus. December begint het hoogseizoen weer en dat al die mesen pas tegen kerst komen dat maakt verder niet uit, de hele maand zijn de prijzen van tickets 2/3 keer zo duur als normaal, dus we zouden per persoon 60 euro moeten betalen!

Vonden we een btje veel en aangezien we toch de tijd hadden hebben we besloten om met de bus te gaan. Wel weer even 24 uur bikkelen in de bus, maar ach na bijna 2 weken weinig tot niets doen moet dat toch ook weer wel lukken dachten we!

We hebben heerlijk uitgerust in Ubud, toch ook weer wel lekker om even een week op 1 plaats te zijn en niet te reizen. Alles gaat daar zo makkelijk, iedereen spreekt engels en alles wat je wil kan geregeld worden. Na een paar dagen misten we het gedoe van de rest van Indonesie weer wel een btje, het heeft toch ook weer wel wat om moeite te moeten doen om jezelf verstaanbaar te maken en dingen te regelen. Jammer dat we niet meer van Bali hebben gezien, maar dat komt dan misschien nog wel een andere keer?!

Indonesie zit erop voor ons, we vonden het allebei wel jammer dat we weg moesten. Het is echt een geweldig land en we hebben er 3 maanden rondgereisd en nog hebben we alles niet gezien. De mensen zijn super, het eten is geweldig, de natuur is schitterend, je kunt er relaxen en bikkelen, strand en vulkanen, jungle en bergen, het heeft echt alles!! Deze komt zeker hoog in onze top 5 te staan van de mooiste landen tot nu toe!!!!!

Jalan Tingal! Bye Bye

Blijf op hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van de belevenissen? Meld je aan voor de mailinglist

Eerdere reisverhalen

Reis blog, ook wel reis webblog genoemd, wordt mogelijk gemaakt door Around the Globe. "Ontmoetingsplek voor en door reizigers". Lees onze Disclaimer