Laos

Sawaidi ka!!

Daar zijn we weer!! Ondertussen alweer in Thailand aangekomen, terug in de wereld van de backpackers, drukte en veel verkeer, Laos was zoveel relaxter en rustiger, maar helaas aan al het goede komt een einde. Hoe we hier weer zijn gekomen volgt straks nu eerst ons Laos avontuur:

The 4000 Islands

Het meest zuidelijke stukje van Laos, een paradijsje in de Mekong. In de Mekong rivier liggen heel veel kleine eilanden, nu in het droog seizoen zelfs nog meer, waarvan er een aantal bewoond zijn. Het hele gebied ligt aan de grens met Cambodja en alles gaat hier zelfs nog net even wat rustiger dan in de rest van Laos! Wij bleven op Don Det, een niet al te groot super relaxt eiland, vlakbij allerlei mooie watervallen en met de mooiste zonsondergang die ik ooit heb gezien!!! (Foto's volgen nog!!)

Meeste dagen gewoon lekker gerelaxt, liggen in je hangmat met een boekje genieten van het zonnetje, want dat hadden we wel gemist die laatste week in Vietnam!! Ze hebben daar allemaal bamboo bungalows aan de rivier, sommige zelfs met zandbanken ervoor, dus je hebt soms het gevoel alsof je gewoon aan het strand zit, heel apart, maar echt super!! Er zijn geen auto's op Don Det en je moet zelfs je best doen om een brommertje te vinden, dit was na Vietnam wel een hele verademing! Fietsen zie je wel heel veel dus dat moest er ook maar van komen. Dagje gaan fietsen naar het buureiland Don Khon, echte wegen hebben ze niet echt dus je fietst de meeste stukken over kleine zandweggetjes langs de rivier, door kleine dorpjes en rijstvelden heen, super mooi!!! Na de zuidkant van het eiland een btje verkend te heben nog naar de Somphamit waterval gegaan. Het is meer een soort van stroomversnelling met wat kleine watervalletjes die weer allemaal samen komen in de Mekong met een ontzettende vaart. Wel erg mooi om te zien!!! Je hebt daar ook een strand bij, nog best groot ook, aan een stuk waar de rivier even wat rustiger is waar je lekker kan zonnen en in de rivier kan zwemmen. Echt een heerlijk plekje!!!

Een andere dag nog naar de dolfijnen gegaan. Je hebt in dit stuk van Laos de zeldzame Irrewaddy dolfijnen. Deze beestjes kun je alleen nog in Cambodja en in Laos zien en ze zijn bijna uitgestorven, we hoorden dat er in Don Det nog ongeveer 50 zitten, echt niet veel meer dus!!! Je gaat vanaf het strand met een bootje over de Mekong, super mooie omgeving met allemaal bomen die scheef gegroeid zijn door de stroming als het hoog water is en hoge bergen op de achtergrond. Het tochtje is echt onwijs mooi!! Je gaat ook door wat kleine rapids heen, dat maakt het zelfs ook nog wel een btje spannend!! Dan wordt je op een grote rots in het midden van de Mekong afgezet en is het wachten op de dolfijnen! Je ziet ze niet van dichtbij, maar je ziet ze wel!!! Er was er eentje zelfs zo enthousiast dat hij een mooie sprong voor ons maakte!! Je ziet ze af en toe uit het water springen en meestal zijn ze met meerdere bij elkaar, wel echt gaaf om te zien!!

Verder was het echt een hele relaxte tijd, s'avonds lekker met iedereen uit het guesthouse samen eten, super lekker eten trouwens!!! De verse springrolls, de sticky rice en de heerlijke noodle soepjes, hmmmm!!! En na het eten vaak nog met zijn allen rond het kampvuur bier Lao drinken!! Zelfs nog een paar keer heel vroeg op gestaan om de zonsopgang te zien over de Mekong, echt schitterend!!! Hier had Laos onze harten al veroverd!!

Champasak

Na de relaxte dagen in Don Det met het bootje en de bus door naar Champasak. Dit is een heel klein plaatsje aan de Mekong, waar je met een pontje heen gaat, met verder niet heel veel bijzondere dingen behalve de Wat Phou Champasak. Deze tempel ligt boven op een berg, dus er waren nogal wat trapjes te beklimmen, en is de belangrijkste tempel in Laos. Ieder jaar komen er eind januari buddhisten uit heel Azie naar deze tempel om een ceremonie te vieren. Wij waren te vroeg voor de ceremonie, maar de tempel was zeker de moeite waard. Na Ankor Wat is het toch wel moeilijk om nog onder de indruk te raken van een tempel, zeker als het maar zo'n kleintje is vergeleken met daar, maar de ligging, de omgeving en de prachtige frangipani bomen maken het echt super! Verder dus niet veel gedaan, er stonden nog wel wat mooie koloniale gebouwen in het dorp, maar na 1 dag heb je dat ook wel gezien.

Tad Lo

Na Champasak via Pakse weer door naar Tad Lo. Pakse is niet veel meer dan een overstapplaats onderweg naar het zuiden of naar het oosten, maar wel met de lekkerste Indier van heel Laos, Yasmin, super!! Via Pakse dus naar Tad Lo, dit is een klein plaatsje in het Bolaven Plateau, zo heet het hele gebied ten oosten van Pakse. Dit gebied staat onder andere bekend om zijn vele koffie plantages en heel veel watervallen!!! Tad Lo is ook al weer een heel klein dorp aan een rivier en bestaat uit niet veel meer dan wat guesthouses, restaurantjes en de lokale bevolking. Bijna alle huizen zijn hier echt nog van bamboo met rieten daken en staan op palen, voor de overstromingen en om het ongedierte buiten te houden. Je kan hier echt dagenlang ronddwalen over de kleine zandpaadjes naar alle omliggende dorpjes en de watervallen. Je hebt in Tad Lo zelf al een schitterende waterval, niet al te groot, maar wel heel breed en als je dan de rivier een stuk volgt kom je bij de grote Tad Lo Waterval. Deze is een stuk hoger met ervoor een soort van pool waar je heerlijk kan zwemmen. Nog verder stroomopwaarts zou er nog een andere waterval moeten zijn, maar na uren zwerven door de jungle, langs de dorpjes waar de mensen je iedere keer weer een andere kant opsturen (wel super vriendelijke mensen) en 3 keer een paadje te hebben gevolgd dat of bij een rivier uitkwam waar je niet overheen kon of gewoon midden in de jungle ineens ophield heb ik die maar opgegeven!!

Wel nog een ochtend een olifantenritje gemaakt, dat was echt onwijs leuk!!! In het dorp lopen 2 olifanten rond, gewoon vrij, die je dan kan huren voor een ritje! Je gaat door de rivier heen, langs de watervallen, door de jungle en door de dorpjes. Echt lachen!!!! Zijn naam was Mumbo en hij was 65 jaar, zo'n schatje!!! Op zijn dooie gemakje wandelt hij overal heen met jou op zijn rug, geloof niet dat hij dat zelfs door heeft en af en toe stopt hij om wat takken naar binnen te werken. De "gids", een jongetje van 14, vertelde dat het erg luie olifanten zijn, en de ritjes zijn de enige beweging die ze krijgen, voor de rest hangen ze een btje rond in het dorp en krijgen ze daar eten, wat wil je nog meer!!

Tha Khaek

Het plaatsje Tha Khaek is niet veel bijzonders, geslapen in the travelers lodge omdat ze daar info hadden over The Loop, een driedaagse scooterreis door de omgeving. Die info zou dan in een boek te vinden zijn, maar iemand had het boek gestolen! Echt lullig! Er was wel een nieuw boek maar daar stond weinig in. Diezelfde avond kwam een stel onder de bulten en hinkelend binnen met een scooter in de achterbak van een vrachtautotje. Hmm is dit wel zo verstandig om te doen? Ze vertelden dat de wegen slecht waren, dat er veel bouwverkeer is die soms keihard langsrijdt, en dat er dan een stofwolk blijft hangen waardoor je echt helemaal niets meer ziet. Maar een dagje een scooter gehuurd, heel voorzichtig gereden en niet te ver, eerst maar uitproberen. Een paar mooie grotten gezien en bij een riviertje een duik gemaakt. De omgeving was heel mooi, heel grillige vormen hadden de bergen. Toch maar niet drie dagen gegaan, en verder met de bus naar naar Pak Kading, want er zou daar, als je met een bootje door een natonal park ging, een mooie waterval zijn. Maar aangekomen in Pak Kading (meer een kruispunt met een paar huizen dan een dorp) , bleek dat er helemaal geen water bij de waterval was. Volgende dag hopen dat er een bus langskwam en gelukkkig kwam die ook na een half uur, en die ging ook nog naar Vientiane!

 

Vientiane

Even zoeken naar een hostel, maar toch redelijk snel iets gevonden. Ook Ken en Rachel, twee canadezen, weer gezien die ook op Don Det waren. Met hen naar het budhapark geweest, dat is een park met allemaal beelden die een guru uit de jaren 50/60 heeft laten maken. Het is wel allemaal in de dezelfde stijl maar alle godsdiensten zijn wel een beetje door elkaar gehaald, heel bizar! In de middag wilden we terug, maar onze tuk tuk driver zat met een biertje bij een groep mensen, die, bleek later, zn familie was. Ze waren bezig een geldboom te maken die ze dan later naar een tempel brachten. Wij kregen gratis bier en ze bleven maar schenken en proosten: Choc Dee!” Een paar mannen hadden zich als vrouw verkleed, en er kwam een vrachtwagen met een muziekinstallatie en iedereen begon te dansen! Erg spontaan allemaal, heel leuk. Toch nog weer terug naar de stad en de tuk tuk driver verzekerde ons dat hij ondanks zn whiskys echt voorzichtig zou rijden. Dat deed hij gelukkig dan ook.

Ook naar de tempel Pha That Luang geweest, beetje de bekendste tempel van Laos, en  ernaast waren er nog twee “wats” (=tempel) met heel veel budha beelden. Op weg ernaartoe stond er nog een soort arc de triomph, Patuxai, ook al mooi. Vientiane is verder wel relaxed, niet zoveel te doen, er zijn heel veel hulporganisaties en ook veel bakkerijtjes waar je heel lekker kon ontbijten met croisantjes! Alsof je in Parijs bent!

 

Vang Vieng

Onderweg best wat negatieve verhalen gehoord over Vang Vieng. Het zou veelste druk zijn, veelste veel herrie, alleen maar drinken en drugs, alleen maar mensen die in de restaurants naar herhalingen van Friends liggen te kijken en het tuben was ook nix. Gelukkig zijn we er toch heen gegaan om het zelf eens te gaan bekijken en we vonden het helemaal geweldig!!!! Het is inderdaad een groot backpackers dorp, de enige lokale mensen die er rond lopen zijn van de guesthouses, restaurants of winkeltjes, er wordt veel gefeest en in sommige restaurants draaien ze non stop Friends afleveringen, maar zoek een rustig guesthouse aan de andere kant van de rivier, ga fietsen, kayakken, tuben of gewoon lekker in je hangmatje liggen en geniet van de prachtige omgeving van de lime stone bergen, schitterende zonsondergangen en af en toe een bierjte of bucket aan het kampvuur bij de smile bar en wij vermaken ons wel hoor!!!!

We hadden een super relaxt guesthouse aan de andere kant van de rivier, wat dan ook heel simpel "the other side" heet, zo grappig!! Je zit dan net iets buiten het hele drukke gebeuren, maar nog steeds op loopafstand van alle restaurants en barretjes, alles in Vang Vieng is trouwens op loopafstand want het is eigenlijk maar heel klein. We hadden een bamboo bungalow met hangmat op de veranda en een grote gezamenlijke lounge ruimte aan de rivier waar je lekker rond kon hangen. Het weer was helaas al iets minder hier, overdag was het nog wel te doen, maar toch moesten we al vaak een trui bij aan doen en s'avonds was het helemaal koud! Sokken, schoenen, lange broeken en die paar truitjes met lange mouwen die we nog hadden kwamen goed van pas!

Natuurlijk moesten we gaan tuben! Dit is "het ding" in Vang Vieng en iedereen zegt dat je niet echt in Laos bent geweest als je niet getubed hebt! Tuben is heel simpel, je trekt je bikini of zwembroek aan, kruipt in een binnenband van een traktor, gaat de rivier op en laat je zelf door de stroming de rivier afdrijven! Tis echt zo onwijs leuk!!! Je gaat s'ochtends met een tuk tuk volgeladen met tubes en mensen op weg en wordt bij de rivier afgezet, zodra je 5 minuten in je tube ligt hoor je de mensen al gillen "Come on, come on, Beer Lao!!!". Overal langs de kanten van de rivier zijn er barretjes waar je uit kan stappen, je wordt dan met een lange bamboo stok naar binnen getrokken en kan je even opwarmen met een biertje of van de grote swings afgaan die ze overal hebben gebouwd. Daarna ga je weer verder en stap je bij de volgende bar weer uit! De stroming is niet hard en soms lig je gewoon stil dus je moet best wel even peddelen met je handen om toch vooruit te komen, en sommige stukken zijn nu heel ondiep, dus dan schuur je zo met je billen over de stenen heen, auw!!! Maar verder is het echt lachen!!! Je kan overal biertjes kopen, van de barren of gewoon van mannetjes die op een bootje zitten met een krat bier Lao om zo wat centjes bij te verdienen en bijna overal krijg je ook nog eens gratis "lao lao", dat is hele sterke rijst wijn, dus je kan je wel voorstellen hoe iedereen weer binnenkomt s'avonds!!

Je doet er ook best lang over, natuurlijk ook omdat je om de 5 minuten weer uitstapt of ergens blijft hangen, maar dan nog, tis maar een paar kilometer wat je aflegt en de meeste mensen komen net voor zonsondergang binnen, terwijl je meestal toch rond elven al weggaat. De omgeving is ook super mooi, je gaat echt tussen de bergen door, eigenlijk een heel raar gezicht, die grote bergen op de achtergrond, een rustig riviertje en dan al die mensen op tubes die er doorheen gaan, de meesten stomdronken, bizar, maar echt lachen!!!!!

Verder in Vang Vieng nog 2 dagen gaan fietsen naar lime stone grotten. Sommige waren heel klein en niet echt bijzonder, andere waren super groot en echt mooi! Maar de fiets tochtjes erheen waren eigenlijk net zo leuk! Over slechte zandwegen, zodat je s'avonds nog helemaal aan het natrillen was. Door de echte dorpjes heen, langs de bergen en de rijstvelden, soms moesten we een stukje door een riviertje heen of wachten totdat de kudde koeien overgestoken was, onwijs mooi!!!!

Andere dagen lekker uitgerust en nix gedaan! Paar avonden naar Smile bar geweest, waar je rond een kampvuur zat en waar we lekker aan de buckets hebben gezeten. We hebben echt ontzettend genoten hier, het was zo onwijs gezellig en relaxt, erg blij dat we zelf zijn gaan kijken!!!!

 

Blijf op hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van de belevenissen? Meld je aan voor de mailinglist

Eerdere reisverhalen

Reis blog, ook wel reis webblog genoemd, wordt mogelijk gemaakt door Around the Globe. "Ontmoetingsplek voor en door reizigers". Lees onze Disclaimer