Maleisie 1

Hallo!!!!

Maleisie???!!! Zullen jullie wel denken, en ja dit was ook niet echt onze planning, maar aangezien we voor begin november Indonesie weer uit moesten omdat ons visum afloopt, was dit vanuit Kalimantan de handigste optie, niet echt de snelste of makkelijkste maar dat horen jullie zo!!

Vanuit Samarinda zijn we naar Berau gevlogen, wat nog een stuk noordelijker ligt. We vlogen met een heel klein vliegtuigje wat weer wel even spannend was. In Berau hebben we 1 nachtje geslapen en hebben we meteen ons bootje geregeld om de volgende ochtend naar Pulau Derawan te gaan. Er gaan geen reguliere boten naar Derawan dus we moesten een speedbootje charteren, wat helaas voor ons een stuk duurder was dan in de Lonely Planet vermeld stond, maar ach je moet er wat voor over hebben om op een wit strand te liggen. En zo samen met Eva en Yas vielen de kosten toch nog wel mee. Dus s' ochtends in het speedbootje gestapt. Onderweg nog een hele grote veraan (grote hagedis) zien zwemmen en aan de oevers hingen de apen weer in de bomen, waar we eerlijk gezegd niet eens meer heel erg van opkijken, apen zijn ondertussen heel normaal voor ons!? (Hoe erg klinkt dat??!!) Onderweg nog een regenbuitje over ons heen gekregen en helaas was de smog er ook nog niet beter op geworden. We hebben vanaf het begin in Kalimantan bijna geen blauwe lucht of normale zon gezien, de hele lucht hangt hier vol met vieze dikke rookwolken. Deze komen van alle branden die er op het eiland zijn. Sommige zijn echte bosbranden, dus niet aangestoken en anderen komen van landbouwgronden die worden aangestoken om weer nieuwe landbouwgrond te creeeren.

Wij hadden er natuurlijk op gehoopt dat de smog ons paradijsje nog niet had bereikt, maar helaas was dat niet het geval. Het strand viel ook een btje tegen, het was redelijk vol gebouwd met huizen, die letterlijk op het strand stonden en er was dus niet veel ruimte meer over om even lekker te gaan bakken in de zon, maar ja die was er ook niet echt dus dat had ook niet zoveel zin gehad.

We hadden wel een leuk hostel, de eigenaar, Papi Juli, wist ons veel te vertellen over alle mogelijke snorkel en duiktripjes die we konden gaan doen en dat er vooral veel manta's te zien waren!!!! Dat maakte een hoop goed natuurlijk!!!

We hebben de eerste dag een btje rondgeshopt bij het Duik Resort op het eiland, maar die prijzen waren echt belachelijk duur, dus hebben we ons duiktripje voor de volgende dag toch gewoon met Papi Juli geregeld. Dan zouden we gewoon met zijn boot naar Sangalaki gaan, een ander eiland, en daar zouden we de duikspullen een stuk goedkoper kunnen huren en zouden we zelf gaan duiken met een gids. Eva en Yas zouden ook meegaan, we zouden toch niet heel diep gaan duiken en Yas zou s' ochtends nog een introductie doen. S' avonds kwamen er nog 2 engelse jongens bij in het hostel en die wilden graag met ons mee de volgende dag, nog beter natuurlijk want dit scheelde weer wat in de kosten. Die dag hebben we nog wat gesnorkeld voor de kust, wat ook echt geweldig was! Er waren groene schildpadden van wel 1 meter lang, sommige misschien zelfs nog groter. In het begin best eng, maar je kan heel dicht bij komen en doen verder niets, maar dat duurde even voordat we daar achter waren!  Ook zwom er 1 garnaal rond, een hele grote met allerlei kleuren, erg grappig!!!! Hij had oranje flapjes naast zijn hoofd en een staart met blauw en paars, super mooi!!!

Volgende dag naar Sangalaki met de boot, daar aangekomen een poging gedaan om te onderhandelen over de belachelijk hoge prijs die ze daar ook vroegen voor de duikspullen, helaas lukte dit niet, dus hebben we besloten om met zijn allen te gaan snorkelen. En achteraf was dit perfect! We zijn naar Manta Point gegaan en vanaf de boot zagen we de manta's al rondzwemmen, echt een geweldig gezicht!!! Eenmaal in het water was het echt ongelooflijk!!! De manta's zwommen erg dicht aan de oppervlakte omdat ze aan het eten waren, helaas betekende dat ook dat er heel veel kleine kwallen zaten, dat eten ze namelijk, maar die waren we al snel vergeten toen we onze eerste manta voorbij zagen komen!! Eva en ik waren rustig aan t zwemmen en op zoek naar de manta's toen Eva opeens begon te roepen. Ik zoeken natuurlijk maar ik was vooruit aan het kijken, Jur zwom achter ons en die had hem ook al gezien, de manta kwam precies onder ons langs op 2 meter afstand ofzo, toen ik eenmaal naar beneden keek kon ik het bijna niet geloven!! Een enorma manta van 4 meter die door het water vliegt, zo dicht bij en zo mooi, ongelooflijk!!!!!! We hebben er in totaal ongeveer 10 gezien, grote en wat kleinere maar allemaal even mooi! Sommige kwamen recht op je afzwemmen met die grote mond van ze wijd open om zoveel mogelijk plankton naar binnen te krijgen en dan net voor je maakte ze een draai naar links of rechts of doken ze onder je door! Bizar!!!! Het was echt fantastisch!!!!! Daar zijn we de hele middag gebleven en aan t eind van de middag zijn we doodmoe maar erg blij weer terug gevaren naar Derawan!

Volgende dag zijn we weer op een snorkel tripje gegaan, deze keer met nog een ander stel, een Japanse en een Amerikaan, en ook de Engelsen waren weer mee, weer eerst naar Sangalaki om nog een keer te zwemmen met de manta's, maar helaas waren ze er niet. Toen zijn we doorgegaan naar Kakaban, weer een ander eiland. Hier hebben we s' ochtends aan de kust gesnorkeld, wat ook erg mooi was en s' middags in het zout water meer wat midden in het eiland ligt. Dit meer ligt helemaal vol met jellyfish (kwallen) maar dan ook echt vol, we hebben er echt duizenden gezien!!! Heel apart om er tussen te zwemmen. Ze doen niets, ze prikken ook niet als je er tegen aan zwemt, maar het voelt wel raar!! Ze zwemmen van zelf tegen je aan, langs je armen en je benen en in je gezicht! Super mooi om te zien!!! (We zitten nu in een hostel met gratis internet dus ik ga zo meteen nog meer manta's, schildpadden en kwallen uploaden!!!)

Echt geweldige dagen dus!!!!! We hebben zoveel mooie dingen gezien en gedaan, SUPER!!!!! Helaas kwam het afscheid van Eva en Yas ook steeds dichterbij. Zij moesten 20 oktober weer terug naar het vaste land om hun vliegtuig te halen naar Jakarta. Het was in eerste instantie het plan om met ze terug te gaan naar Berau en vanuit daar zouden wij dan doorreizen naar Maleisie. Maar gelukkig voor ons moesten Dan en James, de engelsen, en Ryan en Kyoko, het andere stel ook die kant op, dus was het voor ons goedkoper en sneller om samen met hen een boot te charteren naar Tarakan, wat weer noordelijker ligt om vanuit daar de grens over te gaan.

Vrijdag na de lunch hebben we Eva en Yas uitgezwaaid :-( en zijn wij iets later ook vertrokken richting Tarakan. De boottrip zou ongeveer 10 uur duren en dankzij Eva en Yas hebben we iedereen hier aan de Yatzee gekregen, dus we hebben ons prima vermaakt!! Helaas begon het rond elven s'avonds flink te regenen en ook al lagen we onder een afdakje van een platic zeiltje, we zijn niet echt droog gebleven. De regen liep langs de buitenkanten zo de boot in en onder het afdak, en na nog een flinke regenbui even later was iedereen goed nat!!! Moe, erg weinig geslapen, en doorweekt kwamen we 12 uur later aan in Tarakan, daar moesten we nog een paar uur wachten op de boot, dus hebben we nog een poging gedaan om wat te slapen, maar door de houten harde planken en met je natte kleren is dat niet echt gelukt. Tegen 7 uur naar de pier gegaan om er daar vervolgens achter te komen dat de boot naar Tawau in Maleisie VOL geboekt is!!!!!

Dus moesten we eerst de boot nemen naar Nunukan en vanuit daar konden we dan door naar Tawau. Al bij al was het nog wel gezellig zo met zijn zessen, maar toen we om 4 uur eindelijk in Tawau aankwamen, has iedereen het wel een btje gehad. We zouden met zijn vijven meteen doorreizen naar Semporna, wat nog maar 1 1/2 uur verder was, dus dat kon er ook nog wel bij! Semporna is een kustplaatsje vanuit waar je kan gaan duiken in Sipadan. Dit, dat hebben we onderweg al van heel veel mensen gehoord, is echt DE duiksite van de wereld! Zelfs voor mensen die al 400, 500 of zelfs 2000 duiken hebben gedaan staat Sipadan op nummer 1. Dit was dus ook de reden dat we hebben besloten om naar Maleisie te gaan en we moesten toch Indonesie uit voor het visum, dus dat komt allemaal weer perfect uit!

Dus na nog een tochtje van 1 1/2 uur vanuit Tawau zijn we gisteravond aangekomen in Semporna. Meteen onze duiken geregeld, heerlijk pizza gegeten en een koud biertje gedronken en daarna een heerlijk zacht bedje in gekropen!!!!

Morgen gaan we duiken in Sibuan, een ander eiland, wat ook erg mooi schijnt te zijn en woensdag gaan we naar Sipadan!!! (Er is zelfs een wachtlijst voor deze bestemming, vandaar dat we pas woensdag kunnen)

Vandaag even relaxen en bijkomen en dan morgen weer fit de duikboot op!!!!

De foto's van de oerang oetans en de rest van Kalimantan komen nog! Ik heb de cd's aan Eva meegegeven zodat zij ze thuis op de site kan zetten en dan maak ik er weer een mooi album van. Is een stuk sneller dan hier!!!!

Maar voor jullie staan nu alvast de manta's en jellyfish in het fotoboek, geniet!!!!

Dikke kus

Blijf op hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van de belevenissen? Meld je aan voor de mailinglist

Eerdere reisverhalen

Reis blog, ook wel reis webblog genoemd, wordt mogelijk gemaakt door Around the Globe. "Ontmoetingsplek voor en door reizigers". Lees onze Disclaimer