Peru 2

We gingen naar het huis/kantoor van senor Kleber met de mototaxi. Onderweg werd je door iedereen aangestaard, toch wel raar omdat ze toch wel een beetje aan toeristen gewend moeten zijn. We mochten er ook in het huis van Kleber slapen, er liep wel een rat over een balk boven bij het dak, maar er waren wel bedden en hij had een put, dus  we konden ook douchen. Douchen bleek dus een teiltje met water over je heen gooien. Na wat aarzeling en inspectie van het bed op beesten/beestjes toch lekker geslapen en de volgende ochtend vertrokken, met zn zevenen. Twee belgen uit Brussel waren we al op de boot tegen gekomen, Kleber en twee andere gidsen en wij, gingen het nationale park in met twee kanos; wij alleen met Kleber in een kano. Het plan was om voor drie dagen in de jungle te zitten. Het regende hard, maar we hadden ponchos en laarzen dus dat ging wel goed. Als eerste kwamen we een spin tegen met een diameter van 20 cm, op een boomstam. Daarna werd het alleen maar mooier, we echt zoveel gezien! De silouetten van papegaaien tegen de hemel, allerlei andere gekleurde vogels, toekans, reigers, arenden, het was echt geweldig. Het water zat echt vol vis want langs de kant sprongen er af en toe een uit het water. In het water zaten ook piranhas, krokodillen, kaaimannen maar die zag je niet. Verder heel erg dike en hoge bomen gezien en Kleber, hij was ook een beetje sjamaan (traditionele dokter), vertelde dan welke geneesmiddeleen hij er van kon maken. 

We kampeerden onder een groot zeiltje en in een dun tentje sliepen we. Er liepen ook pumas rond.....

Een avond zijn we snachts de rivier op gegaan om krokodillen te kijken. Je moest heel stil zijn en als je langs de kant scheen zag je hun ogen rood oplichten en zo kon je ze vinden.

Zo vaarden we in de kleine wiebelige kano (het water was maar 20 cm lager) in het donker. Opeens sprong er iets bij mij op mn schoot! Mn hart ging honderd slagen harder, tot we tot de ontdekking kwamen dat het een visje was. Kleber heeft me erg uitgelachen. 

Die avond zijn er wel 5 visjes in de kano gesprongen, de piranhas zaten achter hun aan en de prooi kon soms alleen door de lucht onsnappen, soms tegen je aan, of zelfs over de kano heen. Maar op een gegeven moment had Kleber een krokodil te pakken, een kleintje. Ik heb hem ook vastgehouden, Sandra sloeg maar even over. Hij was wel een beetje zielig want zn ene kaak lag er bijna af, vast een andere krokodil die hem te pakken heeft gehad. Daarna zagen we ook nog een grotere van anderhalve meter, maar de meeste waren niet zo groot. Het scheen dat kaaimannen het grootst worden, wel zeven meter maar die hebben we niet gezien (misschien maar gelukkig, want ze schijnen ook het agressiefst te zijn). 

De volgende dag werden we vroeg gewekt door Kleber, hij zei dat we snel moesten komen; er was een grote groep wilde zwijnen vlakbij. Het waren er inderdaad een stuk of 30 maar opneens klonk er een knal! Waren ze aan het jagen op de zwijnen! Kleber riep nog dat hij toeristen bij zich had maar ze/hij knalde nog drie keer. Inmiddels was de groep wilde zwijnen op de loop gegaan natuurlijk en hadden we geluk dat we niet in het schootveld waren van de jager. Later bleek dat het wel een nationaal park/reservaat is, maar er is geen wet die het jagen verbied. Er waren ook netten uitgezet en daar heeft Kleber ook zelf twee vissen uit gepakt en die hebben we opgegeten. In de drie dagen dat we er zaten hebben we verder ook twee soorten groepen apen gezien, grote gekleurde vlinders, noem maar op. Ook heel veel muggen, we hebben allebei ongeveer 60 muggebeten! We zijn ook op zoek gegaan naar rose dolfijnen maar die hebben we niet gevonden. Wel nog een "slaapdiertje" dat is een soort aap die in een boom hing en Kleber eruit heeft geschud en in het water viel. Het was een erg schattig beestje die heel erg traag bewoog. Prachtig! 

Na twee dagen weer in de boot te hebben gezeten, terug naar Yurimangas en met een snelle auto (bussen vertrouwen we niet meer zo) zijn we weer terug in Tarapoto en vliegen vanavond hopelijk naar Lima. We moeten ons reisplan nog maar eens bekijken want we hebben wel veel tijd verloren. Maar de selva (jungle) was wel een onvergetelijke ervaring, de moeite waard!

Blijf op hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van de belevenissen? Meld je aan voor de mailinglist

Eerdere reisverhalen

Reis blog, ook wel reis webblog genoemd, wordt mogelijk gemaakt door Around the Globe. "Ontmoetingsplek voor en door reizigers". Lees onze Disclaimer