Thailand 1

Sawadee!!!

Eindelijk in Bangkok aangekomen na die verschrikkelijke reis van 3 dagen vanuit Denpasar!! Toch nog met de bus naar de stad gegaan vanuit het vliegveld en op zoek gegaan naar een hostel. We hadden van Willemijn, die we in Ubud hebben ontmoet, gehoord dat Shanti Lodge erg relaxt is en ver uit de buurt van de drukte van Khao San Road, maar we hadden geen adres en hij stond ook niet in onze Lonely Planet.

Btje rond gaan lopen en nog bij wat andere hostels gekeken maar dat was niet echt wat dus uiteindelijk toch maar een tuk-tuk, ja we zijn immers weer in Bangkok en dan kun je er niet onderuit, genomen naar Shanti Lodge.

Helaas zat deze vol, maar bij de buren was er nog wel plek en dat zag er prima uit, nog even snel wat gegeten en doodop naar bed!

We hadden al gehoord van Ronald en Marrije, die ondertussen in Bangkok zijn aangekomen en nu op Ko Chang zitten, dat de koning van Thailand dinsdag jarig was en dat het een heel gebeuren zou worden hier in Bangkok. Dat wilden we natuurlijk niet missen, dus toch weer redelijk op tijd opgestaan en nog steeds een btje moe de stad in gegaan. GEEL, was alles wat je zag, iedereen liep in gele t-shirts rond, met gele vlaggetjes, dingen versierd met gele doeken, gele petjes, alles geel!!! Alle dagen van de week hebben hier namelijk een kleur en de koning is op maandag geboren en de kleur van maandag is geel, dus de kleur van de koning is geel (Btje zoals ons oranje). Iedere maandag lopen de mensen dus ook in gele t-shirts rond met het wapen van het koningshuis erop, ze zijn hier erg koningsgezind.

Een thais mannetje van wie we wat water hadden gekocht vertelde ons dat we naar 2 tempels moesten gaan, deze tempels zijn maar 3 dagen per jaar open, alleen rond de verjaardag van de koning dus dat is wel bijzonder om een keer te zien. En hij had het nog over Voglee, wat wij begrepen een soort markt met kleren, waar nu speciaal voor deze dag alles afgeprijsd was en daar moesten we ook zeker heen. Prima, wij tuk-tukje geregeld en daar gingen we!!

De eerste tempel was echt super mooi, Wat In, met een staande, goude buddha van wel 32 meter hoog!!!! Geweldig!!! Veel mensen kwamen er nu heen om te bidden en offers te brengen, wierook en kaarsjes te brandden en nog andere rituelen te doen waar we niet echt veel van begrepen. Je kon er ook een klein kooitje met vogeltjes kopen, als je die vogeltjes dan vrij laat bij de buddha brengt het je geluk, en geluk kan je nooit teveel hebben toch, dus dat hebben we ook maar even gedaan. Verder was er nog een tempel met 3 buddha's erin en nog een chinese tempel met andere beelden die we niet echt herkenden.

De 2de tempel, Wat Thai, was een kleine tempel met een liggende buddha erin, ook erg groot! Hier was het alweer rustig, het liep ondertussen al tegen de middag. Hier werd ons nog door een meneer uitgelegd die daar kwam bidden dat dit de smiling buddha is, de lachende buddha, en dat we heel veel geluk hadden dat we dit konden zien, het zullen de vogeltjes zijn geweest :-)

Voglee bleek geen markt te zijn maar een kleermaker, en dan wel een hele bekende hier in Thailand. Je kon er maatpakken laten maken van cashmier en speciaal voor de King's Birthday waren ze heel erg afgeprijsd. Na een praatje en door wat boekjes gebladerd te hebben besloten dat Jur eigenlijk helemaal geen pak nodig heeft en zijn we weer verder gegaan. Ons tuk-tuk mannetje wilde ons nog even langs het toeristen bureau brengen en nog langs een andere kleermaker, als hij hier toeristen heen brengt krijgt hij bonnen voor gratis benzine. Dat wilden we wel voor hem doen natuurlijk en het toeristen bureau was meteen ook wel handig voor wat info over de visa voor Cambodja en Vietnam. De 2de kleermaker was een erg leuk mannetje, vlotte babbel natuurlijk en hier was het zelfs nog goedkoper dan bij die eerste en na een tijdje besloten dat een mooi pak nooit weg is en vooral niet als het helemaal op maat wordt gemaakt. Dus Jur werd langs alle kanten opgemeten en als we terug komen in Bangkok voordat we naar huis gaan, kunnen we een super mooi pak ophalen, tenminste we hopen dat het mooi wordt!!!

Daarna terug gegaan naar het centrum waar rond zessen de koning langs zou komen in een stoet en er zou vuurwerk zijn. Het was echt ontzettend druk, ze zeggen dat er wel een miljoen mensen waren!!! Aan de kant van de weg met een biertje zitten wachten tot de koning voorbij kwam. Helaas zat hij in een limo, dus echt goed hebben we hem niet gezien, maar we hebben hem gezien!! Mensen hier zijn wel erg bescheiden, iedereen bleef op de grond zitten toen hij voorbij kwam, geen gegil of geduw, alleen een btje fladderen met de vlaggetjes en zachtjes "Heeee" roepen. Verder leek het wel een btje op onze koninginnedag, behalve dat dan alles geel was, er was een rommelmarkt, muziek en veel eten en drinken op straat. Daarna kwam het vuurwerk nog, veel en mooi, en toen hebben we ons weer door de menigte naar huis gewurmd.

Het zou een rustig dagje worden, maar toch weer niet gelukt! Vandaag wel, dus lekker uitgeslapen en weer helemaal fit even een dagje relaxen en morgen nog btje paleis kijken en misschien nog wat anders. Vrijdag kunnen we de visa ophalen voor Cambodja en Vietnam en zaterdag vertrekken we dan weer naar Siem Reap in Cambodja waar we Ronald en Marrije weer gaan zien :-))

Blijf op hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van de belevenissen? Meld je aan voor de mailinglist

Eerdere reisverhalen

Reis blog, ook wel reis webblog genoemd, wordt mogelijk gemaakt door Around the Globe. "Ontmoetingsplek voor en door reizigers". Lees onze Disclaimer